MAHDOLLISUUKSIEN VÄLIVUOSI ja 12 ideaa sen koostamiseen

Heinäkuu on toisille kauan odotettu lomakuukausi, palkinto pitkään aherretusta talvesta. Toisille taas heinäkuu on piinallisen odottamisen aikaa, nimittäin tähän aikaan vuodesta julkaistaan hakutulokset koulutuspaikkoihin. Koulutuspaikkaa havittelevan pahin pelko onkin saada postiluukusta ohut kirje paksun sijaan. Haave opiskeluvuodesta vaihtuu ajatukseen välivuodesta.

Välivuosi

Toisille välivuosi on ensisijainen vaihtoehto. Kun koulu loppuu -tutkimuksen mukaan runsas neljännes nuorista aikoo pitää valmistumisen jälkeen välivuoden. Oli välivuosi sitten pakkorako tai oma valinta, ajatus siitä aiheuttaa epävarmuutta ja pelkoa niin nuorelle kuin vanhemmallekin.

”Poikani pitää välivuotta ja noh, sillä on nyt seitsemäs välivuosi menossa eikä se oo oikein saanu mitää aikaiseksi… elää työkkärin rahoilla.”

”Se yks lukiofrendi piti välivuoden ja oli porukoillaan. Pelas himassa vaan.”

Toisaalta on olemassa myös vastakkaisia tarinoita:

”Välivuosi oli elämäni paras päätös. Löysin lopulta itseni Venäjältä au pairina ja keksin, mitä tulevaisuudeltani haluan!”

”Luin koko vuoden seuraaviin lääkiksen pääsykokeisiin.”

”Tyttäreni Minna oli koko vuoden Hesessä töissä ja säästi rahaa.”

Välivuosi voi koitua hukkaan heitetyksi vuodeksi tai jopa venyä elinikäiseksi tavaksi elää. Se voi myös olla ikimuistoisin kokemus.  Nämä kaksi tapaa nähdä välivuosi ovat kuitenkin ääripäitä. Sen ei tarvitse olla päämäärätöntä maleksimista tai mielettömien kokemuksien imemistä itseensä Nepalissa. Välivuosi saa olla pitäjänsä näköinen. Välivuosi kannattaa suunnitella ja asettaa sille tavoitteet, joita kohti haluaa pyrkiä tai jotka haluaa saavuttaa. Tavoitteena voi olla myös keksiminen, mitä haluaa tehdä välivuotensa jälkeen. Tavoitteensa asetettuaan kannattaa tehdä myös suunnitelma tavoitteidensa saavuttamiseksi.

Jos tavoitteena on keksiä, mitä välivuoden jälkeen haluaakaan tehdä, kannattaa kerätä erilaisia työkokeiluja, tutustua uusiin ammattialoihin, haastatella tuttavia ja sukulaisia heidän työstään tai opiskeluistaan, lukea lehtiä ja blogeja, käydä tekemässä vapaaehtoistöitä ja matkustaa saaden välimatkaa omaan elämäänsä.

Välivuosi

Päätät sitten viettää välivuoden oppien street dancea, opiskellen finanssipolitiikkaa internetistä, töitä tehden kiskalla tai lukien pääsykokeisiin tai vaikka lomaillen ja retkeillen luonnossa, tee sitä, minkä koet sinulle tärkeäksi. Välivuoden pitäjälle tai hänen läheiselleen on hyvä nähdä välivuosi mahdollisuutena, josta saa parhaan irti aktiivisella ja suunnitelmallisella toiminnalla! Muista, että harvalla ihmisellä on opintojen aikana tai työelämässä todellista mahdollisuutta viettää vuotta vapaasti tehden mitä haluaa!

Alla 12 ideaa välivuoden viettämiseen ja sen tavoitteiksi:

  1. Sparraus jo tiedossa olevaan haluttuun alaan (jos tiedät jo mitä haluat opiskella, voit lukea alasta blogeja, alan kirjallisuutta, käydä työkokeiluissa ja syventää osaamistasi aiheesta eri tavoilla)
  2. Valmistautuminen syksyn yhteishakuun ja täydennyshakuihin
  3. Avoin ammattikorkeakoulu ja avoin yliopisto (kerrytät jo opintopisteitä, saat pidettyä yllä opiskeluvireyttä, opit minkälaista on opiskelu jatkokoulutuspaikassa)
  4. Armeija tai sivari (hyvä keino tehdä se pois alta)
  5. Työharjoittelut ja työkokeilut (saat työkokemusta, rahaa, kasvatat kielitaitoa, opit uutta ja kerrytät työntekijöiltä vaadittavia hyviä ominaisuuksia, lisää myös itsetuntemusta!)
  6. Kansanopistot ja kurssit (saat uusia ystäviä, kokemusta, taitoja ja tietoja)
  7. Au pair (kasvatat kielitaitoa, saat työkokemusta, saat uusia tuttavuuksia ja hyviä muistoja, saat uusia kontakteja ja kansainvälistyt)
  8. Vapaaehtoistyö Suomessa tai ulkomailla (voit löytää sitä kautta vaikka haaveammattisi)
  9. Reppureissaus ja muu matkailu (antaa uusia näkökulmia)
  10. Itsensä kehittäminen (nyt on aikaa tehdä sitä, mitä kaikkea on siirtänyt tuonnemmaksi kuten kiinankielen opettelun, nikkaroinnin, lastenkirjan kirjoittamisen, hotjoogan aloittamisen)
  11. Harrastuksiin keskittyminen (kehitä uusi taito tai syvennä jo osaamistasi)
  12. Lomailu (tärkeää on myös ladata akkuja, kunhan lomafiilis ei jää koko vuodeksi päälle!)

Piditkö tästä? Jaa se muillekin:

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *