Opintojen päättyminen ja todistuksen saaminen ovat isoja juttuja. Valmistuminen päättää yhden elämänvaiheen, sulkee oven ja avaa uuden.  Valmistuminen tuntuu vapauttavalta, mutta samalla sisällä on pelko tulevasta, joka on tuntematon. Mielessä pyörii kysymys: mitä nyt? Tästäkö se elämä sitten alkaa?

Uuteen vaiheeseen totuttautuminen vie hetken.  Kannattaa vielä vilkaista peruutuspeileihin, vaikka tuntuu viimeiseltä asialta ajatellakaan tehtyjä opintoja, kun juuri on saanut ne pakettiin. Mieti asioita, joita kävit läpi viimeisten vuosien aikana, ajattele opintojasi ja mennyttä elämänvaihetta kokonaisuutena. Selkiytä ajatuksiasi menneestä ja näin teet samalla tilaa uudelle elämänvaiheelle. Totuta itsesi muutokseen.

Koulu loppuu

Sain yliopistosta pro gradu -tutkielman valmiiksi noin puoli vuotta sitten ja uuteen elämänvaiheeseen on ollut totuttelemista. Enää ei tarvitse nousta aikaisin luennolle, pakata eväsbanaaneja kirjastoon tai pyöräillä vesisateessa iltapäivisin väsyneenä opintojen parista kotiin. Aluksi tuntui mahtavalta siirtyä uuteen, mutta pian mieleeni nousikin pelko siitä, jos en saa töitä tai, jos en osaa sopeutua työelämään ja siellä vaadittuihin taitoihin. Pian konkreettisen valmistumisen jälkeen huomasinkin, etten olekaan valmis.

Heittäytyminen uuteen elämänvaiheeseen vaatii rohkeutta. Oli uusi elämänvaihe sitten välivuoden pitäminen, uusien opintojen aloittaminen tai työelämään siirtyminen. Oma suunnitelmani uuteen elämänvaiheeseen siirtymiselle oli aluksi levätä hieman ja tehdä muutamia keskenjääneitä mielenkiintoisia projekteja.  Sen jälkeen kartoitin, mitä kaikkia minua kiinnostavia töitä ympärilläni olisi. Mietin myös, haluaisinkohan opiskella vielä lisää jotain itseäni kiinnostavaa ja suunnittelin kevääni sen mukaisesti.

Suunnitellessa huomasin, etten ihmisenä tule ikinä valmiiksi. Jos yrittää tulla valmiiksi, niin se tavoite karkaa aina vaan kauemmas. Usein pedagogit ja muut kasvatuksen asiantuntijat puhuvatkin elinikäisestä oppimisesta. Itsensä kehittäminen on nykyisin oma projektini, joka ei tule koskaan päättymään, eikä se ole sen tavoitekaan.

Lukija, anna valmistuvalle käyttökelpoinen ohje, elämänviisaus tai aforismi alla olevaan kommentointiosioon! Lupaamme julkaista niitä Educonsin Facebook -sivulla kesäkuun aikana.

Piditkö tästä? Jaa se muillekin:

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *